Ziarko do ziarka – Pieczemy chleb

Ziarko do ziarka – Pieczemy chleb

14 października 2018 0 By Wild on bike

Składniki:

• 3/4 szklanki płatków owsianych
• 1 1/4szklanki mleka migdałowego niesłodzonego
• 1 łyżka soku z cytryny lub octy jabłkowego
• 1 szklanka mąki (kukurydzianej, owsianej, ryżowej – pełna dowolność)
• 1/2 szklanki rozdrobnionych migdałów
• 1/2 szklaki rozdrobnionych orzechów laskowych
• 1/2 szklanki ziaren słonecznika
• 1/2 szklanki pestek dyni
• 1/2 szklanki siemia lnianego
• 1/2 szklanki siemia lnianego sproszkowanego
• 1/4 szklanki babki płesznik sproszkowanej
• 2 łyżki chia
• 1 1/4 łyżeczki soli
• 1 szklanka ciepłej wody (ok.38°C)
• 2 łyżki syropu klonowego bądź z agawy lub miodu
• 1 łyżeczka suchych drożdzy
• 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Mleko migdałowe wymieszać z sokiem z cytryny – w ten sposób stworzymy szybką maślankę, która pozytywnie wpłynie na wyrastanie ciasta. Odczekać 5 minut i dorzucić do mikstury płatki owsiane. Po 20-30 minutach będą miękkie i nasączone maślanką.
W osobnej misce połączyć ciepłą wodę (unikać gorącej wody, która dezaktywuje drożdże) ze słodzikiem, dodać drożdże. Odstawić na 15 minut by drożdże wyrosły – na powierzchni powstanie pianka.
Połączyć mąkę, orzechy, wszystkie pestki i nasiona, babkę płesznik, sól, namoczone płatki owsiane, oliwę z oliwek, drożdże. Do rozdrobienia siemia lnianego i babki można użyć młynka do kawy lub mocnego blendera. Jeżeli macie ochotę możecie dodać coś od siebie, jak w moim przypadku np. kminek i czarnuszkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Zakryć miskę folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2h. Po tym czasie ciastko przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach +/- 20x12cm wyłożonej pergaminem. Wierzch ciasta posmarować oliwą z oliwek i odstawić do ponownego wyrośnięcia na pół godziny.
Tak przygotowane i wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 1h i 15 min. 
Po upieczeniu wierzch chleba powinien być złoto-brązowy, a bochen po uderzeniu w niego powinien wydawać pusty dźwięk – to znak, że jest dobrze wypieczony, a niesurowy w środku.
Chleb można przechowywać w ciemnym miejscu przez ok. 5 dni (znika o wiele szybciej : ), zawinięty w pergamin.

Chleb

fot. Wild on bike
Wykonanie: Słodki Koks

Smacznego !