Wegański sernik jagodowy

Wegański sernik jagodowy

16 sierpnia 2018 0 By Wild on bike

Składniki:

• ½ szklanki mielonych migdałów
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• ¾ szklanki suszonych daktyli
• 1 ½ szklanki orzechów nerkowca
• 2 łyżki oleju kokosowego w formie płynnej
• ½ szklanki mleka kokosowego
• ½ szklanki soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
• skórka z ½ pomarańczy
• 2 łyżki syropu klonowego
• 2 łyżki nasion chia
• szczypta soli
• 1 łyżeczka agar-agar
• 1 – 1 ½ łyżki dżemu jagodowego bez cukru 
• jagody i mięta do dekoracji

Wykonanie:

Sernik dobrze jest zacząć przygotowywać dzień przed podaniem. Poświęcony czas na przygotowanie i oczekiwanie zrekompensuje bajeczny smak 😉

Na początek należy namoczyć nerkowce – minimum 8 godzin, najlepiej na całą noc.
W dniu przygotowania masy moczymy również daktyle, najlepiej w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut, do momentu aż zmiękną po czym miksujemy je na gładką masę. Jeżeli daktyle przy miksowaniu będą stawiały opór możemy dodać odrobinę wody. Nie należy jednak z nią przesadzać – masa będzie za rzadka i możemy mieć później problem z zastygnięciem sernika. Dodajemy zmielone migały oraz wiórki kokosowe i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Całość wylewany do tortownicy o średnicy 18 cm i schładzamy w lodówce.

Namoczone i odcedzone nerkowce, skórkę z pomarańczy (istotne jest by przy ścieraniu skórki nie dotrzeć do jej białej części, która zamiast świeżego smaku wprowadzi do ciasta gorycz), roztopiony i przestudzony olej kokosowy, mleko kokosowe oraz syrop klonowy (można zastąpić miodem lub ksylitolem wg uznania) miksujemy na gładką masę. Dodajemy nasiona chia i szczyptę soli. Sok z pomarańczy podgrzewamy i dodajemy agar-agar (jeżeli nie posiadamy tej substancji żelującej możemy zastosować namoczoną żelatynę bądź galaretkę np. porzeczkową wg wskazówek producenta, sernik nie będzie jednak wtedy w pełni „wegański”). Nie możemy zapomnieć o gwieździe tej słodkości czyli o bezcukrowym dżemie jagodowym (przepis na dniach). To esencja koloru i smaku. Całość miksujemy, wylewamy na wcześniej schłodzony spód i transportujemy do lodówki na 3-4 godziny.
Przed podaniem dekorujemy świeżymi jagodami i miętą.

Wegański sernik jagodowy

Smacznego !

Agar-agar – Naturalna, roślinna substancja żelująca pozyskiwana z glonów – krasnorostów.
Jest całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy. Agar-agar rozpuszcza się w temp. 85-95 °C, tężeje natomiast już w 32-35 °C. To duże plusy tego składnika. Możemy zagotować płyn i nie straci on swoich właściwości żelujących (w przeciwieństwie do żelatyny). Świetne gdy przesadzimy z jego ilością i nasza galaretka jest twarda niczym kość – możemy ją podgrzać dodać wody i ponownie schłodzić. Dodatkowo „wysoka” temperatura tężenia (jak na substancję żelującą) sprawia, ze sernik nie rozpłynie się w temperaturze pokojowej co przy letnich upałach jest jak znalazł 😉