Cynamonowy zawrót głowy

Cynamonowy zawrót głowy

29 stycznia 2019 0 By Wild on bike

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Składniki:

 300 g mąki pszennej
 180 ml ciepłego mleka
 75 g drobnego cukru
 1 jajko
 ¼ łyżeczki kardamonu
 8 g suchych drożdży
 15 g roztopionego masła
 30 g cukru brązowego
 3-4 łyżeczek cynamonu 

Wykonanie:

Mąkę pszenną, drobny cukier, kardamon i suche drożdże należy dobrze wymieszać. Do ciepłego (jednak nie gorącego) mleka wbić jajko i połączyć do uzyskania jednolitego płynu. Składniki suche i mokre połączyć. Ciasto powinniśmy wyrabiać ok. 10 minut i pozostawić nakryte w ciepłym miejscu na ok. 1 ½ godziny do wyrośnięcia. Dobrze jest wysmarować naczynie oliwą lub roztopionym masłem by ciasto nie przykleiło się. 

Po tym czasie ciasto ponownie szybko wyrobić i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm Posmarować roztopionym masłem, oprószyć brązowym cukrem i cynamonem. Rozciąć na paski szerokości ok. 4 cm. Każdy z pasków zwinąć w rulon. Każdy z rulonów będzie jedną porcją ciasta do skosztowania, wiec jego wielkość można dowolnie dopasować do siebie. Ja preferuję zawijanie rulonów z krótszych pasków ciasta. Rulony stawiać pionowo w formie (w moim przypadku to tortownica o średnicy ok. 18 cm). Po wykorzystaniu całego ciasta odstawić je do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180˚C przez ½ godziny (grzanie góra – dół).

Smacznego 🙂