Białe Raffa(s)ello

Białe Raffa(s)ello

10 lutego 2019 0 By Wild on bike

Raffa(s)ello wersja lajt

Składniki:

1 puszka białej fasoli (ok. 240 g po odsączeniu)
3 łyżki napoju kokosowego
30 g mąki kokosowej
30 g niesłodzonych wiórków kokosowych
wiórki kokosowe do obtoczenia pralin
14 całych migdałów
100 g białej czekolady (opcjonalnie)

Wykonanie:

Zaczynamy od migdałów, które należy sparzyć i obrać ze skórki. Fasolę z puszki dobrze wypłukać i zblendować z dodatkiem napoju kokosowego na gładką masę. Nie należy zwiększać ilości napoju – masa będzie zbyt wilgotna i bardzo lepka przy formowaniu. Powstałą pulpę dobrze jest przetrzeć przez drobne sito. W ten sposób pozbędziemy się zbędnych fragmentów nierozdrobnionej fasoli  masa będzie jedwabiście gładka.
Do masy dodać mąkę kokosową (można zastąpić zmielonymi np. w młynku do kawy wiórkami kokosowymi) oraz wiórki kokosowe. Przy zwiększonej ilość napoju kokosowego należy zwiększyć również ilość mąki kokosowej ( na każdą łyżkę napoju 10 g mąki)– pochłonie dodatkowy płyn.
Masę podzielić na porcje ok. 20-sto gramowe. Każdą uformować w kulę, spłaszczyć ją na dłoni, w środku umieścić migdał i ponownie uformować w kulę. Praliny schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną pralinę oblać przestudzoną czekoladą, obtoczyć wiórkami kokosowymi i ponownie schłodzić przez 15 minut.

Raffa(s)ello

Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę umieszczamy na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi.

Jeżeli Raffa(s)ello cię zaciekawiło, to zapraszam po więcej: